Siste kjente posisjon for LadyFame

GPS tracking powered by InstaMapper.com

søndag, desember 02, 2007

Seilskip funn i slektshistorien


Ex barken "Patriot" her avbildet under det nye navnet "Forsøget"
Etter et dypdykk i slektshistorien, kommer historien om seilskipperen Christian Alexandersen fra Holstein i Tyskland frem som en kuriositet. Han var født i 1778, og er i rett linje bakover min tipp,tipp,tipp oldefar. Fra tidligere kilder, bl. bygdebøker og annet privat innsamlet materiale har jeg fått et viss innsyn i denne farverike karen, som etter mye styr endte opp som gjestgiver i Borgvær, Lofoten før han senere forsvant sporløst. Etter en søkerunde på nettet finner jeg flere samsvarende historier, og sågar bokutgivelse med dette som tema. Se slutten av artikkel, med henvisninger.

Historien om han på nettet starter med:
Det var sommer, og året var 1809. Skipskaptein Christian Alexandersen, 31 år gammel, kom med skip fra Hamburg til Onega ved Kvitsjøen, og videre derfra over land til Arkangelsk. Der hadde han vært før, men ikke kommet av land med sitt skip for is.

Byen Arkangelsk ligger ved den mektige Dvina, like overfor elvedeltaet, på høyre elvebredd, og var hovedstad i guvernementet med samme navn. Dvina var på den tid den viktigste ferdselsvei mellom Kvitsjøen og det indre av Russland, og Arkangelsk, landets viktigste havn ved Ishavet. Byen lå da mer eller mindre i hendene på tyske og engelske handelsmenn som i stor grad hadde monopol på det meste av handelen der

Da Alexandersen kom til Arkangelsk, tok han kontakt med handelshuset Brandt Rodde & Co., og de ga han det tremastrede barkskipet "Patriot" å føre. Skipet hadde to dekk, og en kjøllengde på 85 fot. Målt langs nederste dekk var det 97 fot. Det var bygget langt inne i Russland i 1804, og hadde en lastekapasitet på noe over 300 tonn. Skipet lå i havnen Solenburg (Solombale), ikke langt fra Arkangelsk. Det var nylig kjøpt fra russerne av Jakob Bernhard Rodde for 45.000 rubler, en ganske betydelig pris. Men i denne lisenstiden var det stor etterspørsel etter tonnasje, og både frakter og skipspriser steg stadig. Fraktene kunne i mange tilfeller være astronomiske, 0g et par heldige turer kunne tjene inn hele skipet.

Kaptein Christian Alexandersen entret "Patriot" 12. august 1809 med sine navigasjonsinstrumenter og sjøkart.

Historien om skuta og skipperen fortsetter på Santorg sidene, som oppdateres av Tore Skogly, og han har gitt sin tillatelse til meg for å kunne kopiere noe på mine sider.

Ellers er det gitt ut en egen bok om "Røvar Aleksander og barken Patriot" Forfatter er Leif John Andersen og det anbefales å sjekke ut nettsidene hans som du finner her.
Boka er nå utsolgt hos forlaget, men finnes sikkert på biblioteket. Hvis man finner et eksemplar, så er det sterkt anbefalt å benytte noen timer til å lese en skikkelig røverhistørie fra vårt eget distrikt.

Bildet som preger forsiden av boka tilhører Trondhjems sjøfartsmuseum og jeg trykker nå en kopi som skal få henge ombord i Lady Fame. Jeg regner med at dette ville sette skrekken i konkurrentene på regattabanen.
Tema og tekst viser forøvrig at seilsesongen er definitivt over, og det er behov for å finne andre aktiviteter før man mister besinnelsen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bjørn! Røvar Alexander var også min tipp tipp tipp oldefar. Har lest en kopi av den før ste utgaven av boka. Dette er en kjempespennende historie. Jeg og min bror har også seiling i blodet. Bor ytterst på Sørvestlandet. Er nær knyttet til havet. Var en tur over til Shetland som min hittil flotteste seileopplevelse.

Hilsen Harald

Bjørn sa...

Hei Harald
Artig å høre fra en "slektning".
Godt å se at anene føres videre. Vi har internt her hatt mye morro med historien, og den kommer ofte opp i sluttet lag. Tidligere var den mer forvridd, da ingen egentlig hadde noe annet enn rykter. Nå er det nærmest dokumenterte fakta. Synd er det at boka er utsolgt fra forlaget.
Kommer du norover på seiltur må du bare ta kontakt,
"Fair Winds"
Bjørn

Harald sa...

Hei igjen!
Takk for invitasjonen. Kjempehyggelig. Er i Nord-Norge rett som det er. Har tenkt meg en tur til Lofoten i sommer (ikke med egen båt) for å se etter anene. Har ringt til både butikker og museum i Lofoten for å sjekke om de har flere eksemplarer av boka i det nye opplaget. Jepp, den finnes i diverse utsalg.
Planlegger du tur sørover så må du bare ta kontakt du også.

Harald

Varhaug Forlag Leif Joh. Andersen sa...

I juni 2012 er det trykket et nytt opplag, i Praha.